H'adieth van de Maand---December 2011

 
H'adieth van de Maand - December 2011
 

Anas (moge Allah tevreden zijn met hem) verhaalde dat Allah's boodschapper (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem) heeft gezegd: “Toen ik opgenomen werd naar de hemel, passeerde ik mensen die koperen klauwen hadden (en die) hun gezichten en borstkassen scheurden. Ik vroeg: ‘Wie zijn zij, O Djibriel?' Hij zei: ‘Zij zijn degenen die het dode vlees van de mensen aten en hun eer beledigden.'” [Ah'mad; Aboe Daawoed (Soenen Abie Daawoed, h'adieth nr. 4082); en anderen. Zie: Silsilatoe l-Ah'aadiethie as-Sah'ieh'ah, h'adieth nr. 533.]

Hebben deze roddelaars hun verstand verloren? Hoe kunnen zij doorgaan met het beledigen van de eer van de moslims en het eten van hun dode vlees, na het horen van deze h'adieth? Laat hen de goede tijdingen ontvangen van koperen klauwen waarmee zij hun gezichten en borstkassen zullen verscheuren! Deze klauwen zijn veel erger dan die van wilde beesten, zodat de bestraffing verzwaard wordt voor hun slechte daden. Het is aan u om te beslissen hoe veel u zich nog bezig wilt houden met roddelen, na het lezen van dit alles!

‘Abdoellaah ibn Mas'oed (moge Allah tevreden zijn met hem) verhaalde: “Wij waren met de profeet (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem) toen een man opstond en wegging, waarna een andere man onmiddellijk over hem begon te roddelen. De profeet (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem) zei: ‘Verwijder de stukjes vlees tussen jouw tanden!' Hij zei: ‘Wat moet ik verwijderen van tussen mijn tanden? Ik heb geen vlees gegeten!' Hij zei: ‘Je hebt het vlees van jouw broeder gegeten!'” (At-Tabaraanie, al-Kabier, h'adieth nr. 10092, en anderen. Al-Haythamie zei in al-Madjma': “De personen zijn sah'ieh'.” Al-Albaanie classificeerde het als sah'ieh' in Ghaayatoe l-Maraam, h'adieth nr. 428. Men treft dit ook aan in at-Targhieb wa t-Tarhieb, vol. 3, p. 506.)

Dit is de toestand van onze gemeenschap tegenwoordig; eenieder van ons begaat de zonde van roddelen of lasteren, maar we zeggen dan: ik roddelde niet, ik at geen vlees, ik heb niets gedaan!

Waarom!?

Omdat we onze tongen toegestaan hebben om gewend te raken aan het spreken op deze manier, zonder te weten wat ghiebah is.

Laat ons over onze religie leren, laat ons leren over h'araam en h'alaal – zo veel als we kunnen – en laten we onderscheid leren maken tussen toegestane spraak en verboden spraak.

Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden zijn met hem) verhaalde dat de boodschapper van Allah (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem) gezegd heeft: “Weten jullie wat ghiebah is?” Zij zeiden: “Allah en Zijn boodschapper weten dat het best.” Hij zei: “(Het is dat) je iets over jouw broeder zegt waar hij een afkeer van heeft.” (Moeslim, Kitaaboe l-Birr wa s-Silah wa l-Aadaab, Baaboe Tah'riemie al-Ghiebah, h'adieth nr. 2589; Aboe Daawoed, at-Tirmidzie, Ah'mad en anderen.)

‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden zijn met haar) verhaalde: “Ik zei tegen de profeet (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem): “Het is erg genoeg dat Safiyyah … is (sommige overleveraars zeiden: ‘Zij zei dat ze kort was').” Hij (Allah's zegeningen en vrede zijn met hem) zei: ‘Jij hebt een woord gezegd dat als het gemengd kon worden met de zee, dan zou het (vervuild) zijn.'” (Aboe Daawoed, h'adieth nr. 4875, Sah'ieh' Soenen Abie Daawoed, h'adieth nr. 4080; at-Tirmidzie zei dat het een sah'ieh' h'asan h'adieth is; al-Bayhaqie. Zie Ghaayatoe l-Maraam, h'adieth nr. 427.)

(D.w.z. dat de gruwelijkheid ervan zo groot is, dat het, als het gemengd zou worden met de enorme hoeveelheid water van de zee, het absoluut niet verborgen zou blijven.)

Als één woord dit kan doen, als één enkel woord zo'n grote impact heeft, wat denkt u dan van de roddels van tegenwoordig? En wat betreft de roddelaars wier tongen nooit ophouden met bewegen? Wat voor enorme oceanen kunnen vervuild worden met hun woorden? Hoeveel levens zijn door hen verstoord?

(Uit het boek Roddelen (al-Ghiebah), en de ongunstige effecten op de moslimgemeenschap, van sheikh H'oesayn al-‘Awaayshah, binnenkort verkrijgbaar bij Uitgeverij Momtazah.)

Lees ook Vraag 27, Kijk naar je tong en je handen!, De Drievoudige Filtertest en Kan jij een geheim bewaren?.